Tips om de beste Bridesmaid te kiezen en om te zijn!

Voor de aanstaande bruid en haar bridesmaid. 


How to become a beautiful bride. 

Kies de juiste bridesmaid. 


Lieve bruid, wie vraag jij om je bridesmaid te zijn? 

 

Wil jij mijn bridesmaid zijn, persoonlijke assistent voor de bruid en mij helpen plassen in mijn trouwjurk


Lastige vraag zeker. Dus laat ik het wat makkelijker maken door uit te leggen wat het verschil is tussen de verschillende ‘titels’ en de taken. 


 • Als ik het over een bridesmaid heb dan heb ik het eigenlijk over een persoonlijke assistent. 
 • Wil je er meer dan een? Dat kan! Om die allemaal in het gareel te houden heb je een Hoofd Persoonlijke Assistent ofwel: Maid of Honor.
 • Omdat het Engelse benamingen zijn is er soms verwarring met Getuigen / Ceremoniemeester. Maar ook die kunnen we vertalen. Een getuige is een Witness - Inderdaad net als op je crimi podcast.. En dan kan ook zeker een bridesmaid zijn. Maar hoeft dus niet.
 • Ceremoniemeester kunnen we omdopen tot Partyplanner. Zorgt ervoor dat leveranciers en gasten zich aan de planning houden en is aanspreekpunt tussen leveranciers/ gasten en de Maid of Honour. 


Een Bridesmaid - PA helpt en ondersteunt je tijdens de bruiloft - met het klaarmaken in de ochtend, zorgt ervoor dat je eet en drinkt. Helpen met naar de wc gaan, een boeket vasthouden, een stuk mentale ondersteuning! - maar ook tijdens het plannen van de bruiloft. Als vraag- en klaagbaak. 


Hoe is dit allemaal zo gekomen? Daar zit een stukje cultuurgeschiedenis achter. 

 • Zo zouden bridesmaids er zijn om de bruid te beschermen. Om ervoor te zorgen dat de bruid niet ontvoerd zou worden of aangevallen worden door demonen, kleedde de bridesmaid hetzelfde om zo voor verwarring te zorgen.
 • Volgens de Romeinse wet moesten er 10 getuigen aanwezig zijn om het huwelijk wettelijk te regelen. Vandaar de rijtjes die je vooral in USA weddings ziet. 
 • De bijbel verteld dat Jacob 2 vrouwen had en die namen beide ‘house’maids mee. Ofwel de bruid is altijd in gezelschap. 

Nu je dit allemaal weet, weet je dan nu beter wie jouw bridesmaid(s) zal worden?!!

Gefeliciteerd!! Dan heb ik hier een aantal tips voor de Bridesmaid: #TeamBride

 

Bruid assistent voor de trouwdag, helpt je kalm te blijven op je trouwdag.

 

 1. Bespreek op tijd wat er wordt verwacht van je. Waarbij je kan helpen. Wees hierin een luisterend oor. De bruid kan overweldigd raken, het is jouw taak om te zorgen dat er even een adempauze wordt ingelast.
 2. Mag je mee met een trouwjurk shoppen? Moet jij even als muur spelen tussen de andere mensen die meegaan. Jij zorgt dat het om de bruid gaat. Wat wil ze? waar voelt zij zich mooi in?
 3. Is er een bridesmaid dress code? Alleen of met meerdere? Ga op tijd shoppen, je mag zeker iets aan waar jij je prettig in voelt, maar overleg ook met de bruid. Ga het liefst samen shoppen. Maak er een dagje van! 
 4. Vrijgezellenfeest organiseren. Het is niet een groot geheim dat er wat wordt georganiseerd voor de bruid, maar hou wel de Wanneer en Wat geheim! Overleg met de bruid wie ze er wel bij wil hebben. Hou in gedachten dat het om de bruid gaat. Wil ze een stripper en zich blackout drinken of spelletjes doen en tapas eten? Verras haar met wat bij haar past! (maakt dit ook duidelijk bij de andere die mee mogen) 
 5. Bridesmaid speech! Wil je nog wat zeggen op de bruiloft? Let erop dat het niet langer dan 5 minuten is. Schrijf het op en geef dat cadeau aan de bruid, kan ze het nog eens rustig nalezen. Vind je het eng, maar wil je wel wat zeggen. Plan een stukje tijd in de ochtend, tijdens het klaarmaken. Geef niet alleen de tekst maar zeg het hardop. Dat geeft nog meer betekenis aan de woorden! 
 6. Wat doe je met je haar en make-up? Dezelfde stylist als de bruid? Of moet je zelf wat regelen. Wees in elk geval klaar voor het moment dat de bruid je nodig heeft. Ga je mee tijdens foto’s maken? Comfortabele schoenen zijn een aanrader. 
 7. Ontspan de bruid! Doe een maand voor de bruiloft een Spa dag. Lekker thuis of uit, maakt niet uit als het maar even relaxen is.
 8. Ga mee naar de laatste passessie van de trouwjurk. Leuk! Maar ook informatief. Goed om te weten hoe de jurk aan (en uit) gaat voor het geval dat door de spanning niemand het meer weet. Hoe legt je de sleep mooi neer? Is er nog een speciale loop/danslus - opknoopsysteem? Kijk mee of alles goed zit! 
 9. PA = Personal Assistent, wat ze nodig heeft, regel jij. Heeft ze last van een dronken oom of komt het feest niet op gang - bespreek met de ceremoniemeester wie de oom buiten zet en wie er gaat dansen ;) Zit haar en make-up nog goed? Houd iemand zich niet aan de dresscode? Een ex in het wit of de tante met een stomme hoed? Regel dat deze mensen niet met het bruidspaar op de foto gaan. (of in elk geval niet naast de bruid staan!) En tot slot je bent de BHV-er voor de bruid. Zorg voor Eerste hulp Kit en Ademhalingstechnieken en/of een shotje wodka ;) 

Dit gaat helemaal goed komen! Zorg voor duidelijke communicatie. Geef desnoods iedereen een To Do List en hoe laat - waar iedereen klaar moet staan. 

Ik zeg ook vaak; ach, het loopt allemaal wel. We zijn allemaal volwassen mensen, we weten echt wel wat we moeten doen en wat er wordt verwacht. We houden niet zo van alles regelen. Maar helaas leert de ervaring dat we toch echt een volwassen Volwassen nodig hebben om dit alles in goede orde te laten lopen. Hoe fijn is het als je je schoonmoeder met al haar vragen naar een ander persoon kan verwijzen; ceremoniemeester of maid of honor. Geloof mij, al ben je nog zo goed in het regelen en plannen van alles en land alles op zijn pootjes, als je echt wilt genieten van elkaar, van de dag, gun jezelf dan de ‘luxe’ van een Bridesmaid!


Heb je geen vrienden die dit willen doen. Wil je je vrienden te vriend houden en ze niet de stress geven om zoveel te regelen voor je? Dan kun je ook een professionele Bridemaid inhuren. Zeer geschikt om als zwart schaap te fungeren en als uitsmijter. 


Een bridesmaid kan natuurlijk ook een man zijn. Male Bridesmaid. Voor de bruidegom geldt hetzelfde als voor de bruid. Dan heet de bridesmaid een groomsman. De taakverdeling blijft hetzelfde! Mannen hebben ook zeker ondersteuning nodig richting de bruiloft en op de dag zelf. Laat wel je bridesmaid af en toe even polshoogte nemen in het ‘andere kamp’. Want tja… het blijven mannen ;) 


PS, hierbij nog een ‘nutteloos’ feitje: Maid of Honor is een ongetrouwd. Als ze wel is getrouwd dan noemen we het officieel Matron of Honor.

Wil je andere gasten ook goed geïnformeerd hebben, lees dan ook even deze blog

Leave a comment