JURK VERMAKEN ‘de Coupeuse’

Er zijn veel vragen over het vermaken van de trouwjurk. Het klopt dat er altijd wel een klein dingetje verteld moet worden aan je jurk. 

Hoezo? 

Nou net als alle andere kleding heeft de bruidsmode gewoon confectiematen. 

En net als met een jeansbroek is er altijd wel iets wat net beter kan. Zo draag je misschien altijd een riem omdat je taille smaller is dan je heupen. Of moet je altijd de onderkant omslaan omdat de broeken te lang zijn.

Zo ook met bruidsjurken.

Waarom laat je dan niet al je kleding vermaken. Nou ik jou je niet tegen. Als ik even naar mijzelf kijk dan is het gemak. Ik zit of loop en ik hijs de hele dag mijn broek en mijn shirts glippen altijd uit mijn broek als ik opsta. Dat corrigeer ik zonder na te denken.

Dat doe ik ook hoor ik je denken, dus waarom kiezen we er dan voor om wel de bruidsjurk te laten vermaken en niet onze alledaagse kleding. Geld, gemak, over een jaar koop ik toch weer een nieuwe. 

Nu is een trouwjurk niet een alledaags kledingstuk en ook niet het goedkoopste. Het is een spannende dag en dan wil ik mij niet druk maken om wat ik aanheb. Dat moet gewoon zitten als een handschoen. 

En ik ken niemand die een confectiemaat aantrekt en gelijk goed zit. Van de trouwjurk eisen we perfectie. En dus vermaken we de jurk.

De lengte, de taille, de heupen. dat noem ik de standaard aanpassingen. Maar we kunnen ook andere kleine dingen veranderen aan de jurk. 

Zelf vind ik het belangrijk dat de jurk voor 95% helemaal goed is. En dan heb ik het over het model en het patroon. De overige 5 procent is aan te passen. Bijvoorbeeld:

Bij een strapless jurk een schouderband op maken

Een klein mouwtje of bolero van het zelfde kant erbij willen

Een extra stukje glitter tulle.

Dat zijn kleine dingen die we kunnen aanpassen naast dat de jurk perfect op maat wordt gesteld. 

Mocht je echt hele grote aanpassingen willen maken, dat je jurk zo veranderd dat er niets meer over is van het origineel dan is het wellicht tijd om toch een andere jurk te zoeken ;)


Of ik die aanpassingen maak?

Laten we dat maar niet doen, ik kan best ergens een spelt in steken om tijdens het passen een beeld te geven van hoe het wordt, maar je moet mij niet met naald en draad aan de slag zette. Ik heb rond mijn 20ste een coupeuse cursus gedaan maar helaas. Ik en de naaimachine zijn geen match. 

En mijn uitgangspunt is dan ook, goed doen in wat je goed kan. 

Ik laat mijn band plakken door de fietsenmaker

en een boekhouder doet mijn administratie. 

En dus voor het vermaken van jouw droomjurk verwijs ik je graag naar de coupeuse.


9 tips voor je afspraak bij de coupeuse

 • Het vermaken van een trouwjurk is vakwerk. Kies voor een professional. Anders is goedkoop echt duurkoop.
 • Zorg voor de juiste schoenen. De schoenen waarop jij tijdens de ceremonie naar je aanstaande toeloopt. Op die schoenen wordt de jurk op maat gemaakt. 
 • Neem ook je ondergoed mee wat je er onderaan wilt doen. Dan kan de coupeuse daar ook rekening mee houden. 
 • Sieraden of andere accessoires, neem maar mee. Beter te veel bij je dan te weinig. 
 • Je gaat zo een 4 weken voor de bruiloft naar de coupeuse. Extreem lijnen of stress eten is in die laatste 4 weken dan niet aan te raden. 
 • Heb je een erfstuk, een speciaal symbool, something blue. Vraag of de coupeuse dit kan verwerken. Een bruid had van haar overleden moeder een ketting die ze altijd droeg maar bij de jurk niet paste. Dus is er een klein zakje in de jurk bij het hart gemaakt zodat de ketting kon worden gedragen.
 • Kosten zijn er nog aan verbonden. Natuurlijk lastig om te zeggen, hoe meer werk hoe hoger de kosten. Hou rekening met zo een 150 a 250 euro.
 • Als je voor de eerste pas gaat wordt eerst de jurk af gespeld. Na een aantal weken ga je terug en zijn de spelden vervangen door draad ;) Mocht er dan toch nog wat zijn kan dat nog worden aangepast. Dat je dat weet!
 • GA NIET ALLEEN, neem alsjeblieft iemand mee met een passessie. Ik heb te veel verhalen gehoord dat er een misverstand was. En doordat we als bruid wellicht wat stress hebben kan dat even in het verkeerde keelgat schieten en dan is het fijn om iemand te hebben die er voor je is. En ook zegt dat alles goed komt (dus niet een stress of dominant persoon ;)) 

Meer vragen of weten? Dan hoor ik het graag. 

Fijn weekend

Liefs Cynthia

1 comment

 • Goedendag
  Ik ga 7 juli trouwen is het mogelijk om mijn trouwjurk aan te passen?

  Gr Sonja

  Sonja

Leave a comment