Trouwjurk Reinigen na de trouwdag. Stomerij of zelf doen?

Ik krijg zeer regelmatig de vraag of ik nog een adres weet voor een goede stomerij. Natuurlijk weet ik dat, je kan altijd terecht bij de Primeur hier in Naaldwijk. Maar wist je ook dat sommige trouwjurken ook gewoon in de wasmachine kunnen.

Dat vind je spannend om te horen. Maar de jurken zijn veelal van synthetisch materiaal gemaakt en als je jurk niet enorm vol en groot is pas deze in de wasmachine. Je heb zelfs speciale waszakjes ervoor. Zeg maar het bh zakje XXXXXL ;)

Ik heb even de voor en nadelen voor je op een rijtje gezet zodat je zelf de keuze kan maken. 

Na maanden van voorbereiding en een onvergetelijke bruiloft wil je natuurlijk dat je trouwjurk mooi blijft als aandenken. Hoe viezer de jurk hoe beter het feest is geweest! Maar als je haar nu wil bewaren voor de toekomst of doorgeven aan iemand anders, het is belangrijk om je jurk op de juiste manier te reinigen voordat ze in de kast of op een paspop verdwijnt. Wat is de beste optie: je trouwjurk naar de stomerij brengen of haar zelf in de wasmachine wassen?

In deze blog help ik je de juiste keuze te maken en geef ik je handige tips om je jurk in perfecte staat te houden.

De Voordelen van je trouwjurk naar de stomerij brengen

Het reinigen van een trouwjurk vereist speciale zorg. Veel bruiden kiezen ervoor om hun jurk naar een professionele stomerij te brengen, en met goede redenen.

  1. Expertise met delicate stoffen Trouwjurken zijn vaak gemaakt van kwetsbare materialen zoals zijde, kant, tule, en satijn. Deze stoffen kunnen gemakkelijk beschadigd raken als ze niet goed worden behandeld. Een professionele stomerij heeft ervaring met het reinigen van deze delicate stoffen en weet precies hoe ze zonder schade gereinigd moeten worden.

  2. Behandeling van hardnekkige vlekken Vlekken van wijn, eten of make-up kunnen lastig zijn om zelf te verwijderen, vooral op delicate stoffen. Stomerijen hebben de juiste reinigingsmiddelen en technieken om zelfs de meest hardnekkige vlekken effectief aan te pakken.

  3. Bescherming van decoraties Trouwjurken zijn vaak versierd met kralen, borduursels of andere details. Deze versieringen kunnen losraken of beschadigd worden in een wasmachine. Een stomerij weet hoe ze deze decoraties intact kunnen houden tijdens het reinigingsproces.

  4. Langdurige bewaring Als je je trouwjurk voor langere tijd wilt bewaren, bijvoorbeeld als aandenken of om door te geven, kan een stomerij ervoor zorgen dat de jurk op de juiste manier wordt gereinigd en geconserveerd. Sommige stomerijen bieden zelfs speciale bewaardozen aan die bescherming bieden tegen verkleuring en vervorming.

De Nadelen van een stomerij

Hoewel stomerijen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden:

  • Kosten: Professionele reiniging kan prijzig zijn, vooral als je trouwjurk veel lagen of ingewikkelde details heeft. Afhankelijk van de stomerij en de materialen van je jurk kunnen de kosten flink oplopen.
  • Tijdsduur: Het kan enkele dagen of zelfs weken duren voordat je je jurk terugkrijgt van de stomerij. Dit kan lastig zijn als je de jurk snel nodig hebt, bijvoorbeeld voor een fotoshoot of een tweede ceremonie.
  • Risico: Er zit ook altijd een risico vast aan de reiniging. Je zult altijd te horen krijgen dat er glitter/ kraaltjes er af kunnen komen. En zo hier en daar raakt ook wel eens een trouwjurk misplaatst. Ze geven geen 100% garantie dat de jurk zal worden/ zijn als ze was. 

Je trouwjurk zelf wassen: Kan dat?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je trouwjurk zelf in de wasmachine te stoppen, is dit niet altijd de beste keuze. Hier zijn een paar zaken om te overwegen:

  1. Kijk naar het waslabel Sommige trouwjurken zijn gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester, die minder gevoelig zijn voor water en daarom voorzichtig in de wasmachine gewassen kunnen worden. Maar de meeste trouwjurken hebben een waslabel dat droogreiniging aanbeveelt, wat betekent dat de stoffen en versieringen niet goed bestand zijn tegen water of was bewegingen.

  2. Kies het juiste programma Als je ervoor kiest om je trouwjurk zelf te wassen, gebruik dan een wasmachineprogramma voor delicate stoffen met koud water. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd bleekmiddelen. Dit helpt om krimp, verkleuring en beschadiging van stoffen te voorkomen.

  3. Bescherm delicate details Als je jurk kant, kralen of andere kwetsbare details heeft, kun je overwegen om een waszak te gebruiken om de stof te beschermen tijdens het wassen. Voor hele delicate jurken kan handwas zelfs een beter alternatief zijn. Doe de jurk altijd binnenste buiten!

  4. Risico op schade Het grootste risico van het zelf wassen van je trouwjurk is dat er schade kan optreden aan de stof of decoraties. Verkleuring, scheuren of het loslaten van details kunnen onherstelbaar zijn, dus overweeg dit goed voordat je besluit zelf aan de slag te gaan.

Natuurlijk heb ik het zelf ook gewoon geprobeerd. Ik geef niet lukraak advies.

  • Ik heb eerst mijn wasmachine een reiniging geven (zit bij mij een knop voor, maar een programma met 90 graden en een mix van soda en chloor maakt de machine weer schoon en fris. 
  • Vervolgens heb ik de jurk binnenste buiten gedaan zodat kant en kraaltjes aan de binnenkant zitten en heb ik de jurk in een grote waszak gedaan. Gekocht bij Bol.com
  • Zorg dat de trommel wel is afgekoeld na het hete programma!! 
  • Dan in de trommel en doe ik een kort koud synthetisch programma met een lichte centrifuge. Ik doe een neutrale wasmiddel erbij, vrij van parfum en andere ellende. Duurder dan het normale wasmiddel maar goedkoper dan de stomerij. 
  • Daarna laat ik de trouwjurk op de kledinghanger drogen.
  • Is de jurk echt heel vies en ben je in het bezit van een bad kun je de jurk ook even als voorwas in het bad leggen met soda of biotex. Wel de hele jurk onder dompelen, niet alleen de onderkant om eventueel kleur verschil te voorkomen. 
  • Nog in de wasmachine om goed te spoelen en vocht eruit te krijgen,
  • Ik vond laatst ook een instagram reel waarin iemand het voordeed. Deze kun je hier bekijken!

De beste keuze: Wanneer ga je naar de stomerij en Wanneer was je zelf?

Het komt allemaal neer op de stof en details van je trouwjurk, evenals je budget en tijd met het zelf reinigen van delicate kledingstukken. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen beslissen:

  • Ga naar de stomerij als:

    • Je jurk gemaakt is van delicate materialen zoals zijde, satijn of kant.
    • Er vlekken op zitten die moeilijk te verwijderen zijn, zoals wijn of olie.
    • Je jurk echt een prinsestrouwjurk is in volume! (ofwel niet in bad of wasmachine zal passen) 
    • Je zelf tijd wil besparen

 

  • Was de jurk zelf als:

    • De jurk gemaakt is van polyester of een andere synthetische stof die bestand is tegen water.
    • Je vlekken hebt die gemakkelijk te verwijderen zijn, zoals stof of kleine zweetvlekken.
    • Je geld wilt besparen

Conclusie

Je trouwjurk reinigen, of dat nu in de wasmachine is of bij een stomerij, is een belangrijke beslissing. Als je trouwjurk veel details heeft of gemaakt is van delicate stoffen, is de stomerij vaak de beste optie om schade te voorkomen. Maar als je jurk van eenvoudiger materiaal is en je je zeker voelt over het wasproces, kan het zelf wassen van je jurk een kostenbesparende en effectieve keuze zijn.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je de tijd neemt om je jurk goed te behandelen, zodat zij een prachtige herinnering blijft aan je speciale dag!

 

Liefs Cynthia

Leave a comment